Пожарникари опразниха сградата на общината в Благоевград след „сигнал“ за взрив в котелното, служителите се изнесоха на площада

Задушлив дим във фоайето на Община Благоевград  и призиви по мегафон на служител към Общинския инспекторат всички да напуснат сградата заради избухнал пожар опразниха за минути вчера по обяд всички кабинети и общи пространства в кметството. „Сигналът“ бе за взрив в котелното, а акцията бе в рамките на учение, в което се включиха всички служби в Благоевград за гражданска защита при подобни ситуации. 


„Колкото и да не ни се иска да се случват бедствия, и ние трябва да сме готови психологически и тактически за тях“, коментира кметът Илко Стоянов и благодари на компентентните органи за демонстрирания по време на учението синхрон. 
Шефът на благоевградската пожарна Боян Кондуров в качеството му на началник-щаб в тренировъчното събитие обясни, че целта на пожаро-тактическото занятие на институциите от единната спасителна система е да се проиграе подобна ситуация. „Целта ни бе да се евакуират всички в сградата по безопасен начин и да тренираме действия при извънредни ситуации“, каза той. 

„Такива занятия са много полезни за администрациите, тъй като в последно време се случват всякакви ситуации. В конкретния случай проиграхме пожар вследствие на взрив в котелното помещение поради авария. След евакуирането на всички в сградата се „установи“, че липсват трима, които след издирване бяха „открити в безсъзнание”, а третият се наложи да бъде изведен с автомеханична стълба от 3-ия етаж, защото стълбището беше кимпрометирано. Това беше сценарият, който следвахме“, допълни Б. Кондуров.

Градоначалникът допълни, че учението било важно дори заради проявената наблюдателност на служителите дали всички от съответния отдел са излезли и дали някой не е останал в сградата. 
„Това излизане по сектори на администрацията наистина беше полезно за всички нас. Дано по-често да можем да правим подобни обучения и дано такива ситуации никога да не се случват в реалния живот“, си пожелаха кметът Стоянов и пожарникарят Б. Кондуров.

сн. Моменти от тренировъчното обучение

ДИМИТРИНА АСЕНОВА
Източник: вестник "Струма"