325 здравни работници от Спешна помощ в Пиринско вече с нови заплати, получават със 7% повече

д-р Кр. Михайлов

Лекарското възнаграждение става 1300 лв., на фелдшерите - 803 лв., на сестрите - 715 лв.

325 здравни работници от 10-те филиала на Спешна помощ в Пиринско са с повишени заплати със 7%, основното лекарско възнаграждение става 1300 лв., за начинаещ млад лекар без специалност - 1200 лв., фелдшерите получават по 803 лв., медицинските сестри - 715 лв., шофьорите на линейки - 557 лв.

"Увеличението на трудовите възнаграждания е изплатено в края на май, то е в сила от януари", каза директорът на Спешна помощ д-р Красимир Михайлов. Той уточни, че е предвидено поетапно увеличение на средствата за възнаграждение на персонала по категории до 100% спрямо заплатата, получавана през 2014 година, увеличенията не са еднакви за всяка година. Целта е да се осигурят допълнителни стимули за медиците, които оказват първа помощ на тежко болни и пострадали при аварии, катастрофи и инциденти.

"Средната брутна работна заплата в Спешна помощ е 1090 лв. Достигнати са минималните прагове, които са определени на база отраслово споразумение в здравеопазването, подписан е Колективен трудов договор, съгласуван е със синдикалната организация и е внесен в Инспекцията по труда в Благоевград. От тази годинa при пенсиониране на здравен работник, който е работил 10 и повече години в тази структура, ще му се изплатят 7 брутни РЗ, досега при пенсиониране те получаваха 6 брутни заплати. Увеличен е и полагаемият се основен отпуск с два дни по категории труд, персоналът полага нощен труд и има допълнителен отпуск", обясни детайлите д-р Михайлов.

Той обяви, че дефицитът за лекари в Разлог и Сандански е овладян в сравнение с предходните 3 години. В момента има постъпили нови лекари, включително и млади кадри, което дава възможност да работят хора в активна възраст и да не се утежнява допълнително бюджетът на Спешен център.

"В благоевградския филиал имаме нужда от лекари, които да работят на основен трудов договор, по-голяма част в момента са на втори трудов договор", каза шефът на спешните медици. 
Той допълни, че в Спешна помощ работят пенсионери, защото структурата има нужда от тези кадри. Уточни, че фелдшерите, които навършват пенсионна възраст, продължават да работят, защото няма такива специалисти, цели филиали в малките населени места Кресна и Симитли се обслужват от фелдшери и медицински сестри. "Фелдшерите оказват долекарска помощ, няма обучени кадри, които да ги заместят", заключи д-р Кр. Михайлов.

СЛАВА ИВАНОВА
източник вестник "Струма"